AWS re:Invent 2020 İzlenimleri - 1. Hafta

Serkan Bingöl
Cloud Türkiye
Published in
5 min readDec 7, 2020

--

Merhabalar herkese , dünyanın en büyük bulut bilişim konferansı olarak lanse edilen reInvent 2020 geçen hafta online olarak tam gaz başladı.

görsel kaynağı https://reinvent.awsevents.com

AWS cloud ile ilgili bir çok yeni servisin açıklandığı açılış konuşmalarının olduğu , servisler ile ilgili AWS çözüm mimarlarının çeşitli workshoplar yaptığı, AWS partnerlerinin konuşmalarının bulunduğu, hands-on oturumlar ile kullanıcıların servisleri daha yakından takip edebildiği ve içinde bir çok oturumu barındıran reInvent etkinliğine kendi sayfası üzerinden kayıt olarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca çok fazla oturum olduğu için tüm oturumlarınızı planlamak ve yönetmek adına cloudpegboard.com sayfasından yararlanabilirsiniz. Sayfa içindeki filtreleri kullanarak ilgi duyduğunuz alanlardaki oturumları takip edebilir ve aynı zaman dilimine denk gelen oturumlarınızı planlayarak , takviminize ekleyebilirsiniz.

görsel kaynağı https://cloudpegboard.com

Bu yazı serisi ile birlikte her hafta reInvent ile açıklanan ölçeklenebilirlik, güvenilirlik, performans, esneklik, DevOps ve güvenlik ile ilgili konularda ilgi çekici olduğuna inandığım bazı oturumların kısa özetlerini paylaşmaya çalışacağım.

Bu yazının içinde kısaca bahsetmeye çalışacağım ilgimi çeken tüm servisler reInvent’in ilk açılış konuşması olan Andy Jassy’nin oturumunda tanıtıldı. Açılış konuşmasını kaçıranlar ve burada açıklanan yenilikleri takip etmek isteyenler , Andy Jassy açılış konuşmasına bu link üzerinden ulaşabilirler.

görsel kaynağı https://reinvent.awsevents.com

AWS Lambda’ya container desteği geldi.

Lamba’ya docker container’ımızı direkt deploy edebileceğiz. Burada aşina olduğunuz container araçlarımızı kullanarak lambda-temelli uygulamalar geliştirebilecek ve serverless uygulama geliştiririrek AWS Lambda’nın özelliklerinden faydalanabileceğiz. Lambda foksiyonlarımızı bir container imajı olarak maximum 10 GB olacak şekilde paketler oluşturarak deploy edebileceğiz.

Daha detaylı bilgi için :

Babelfish for Aurora PostgreSQL ile SQL Server’ı AWS PostgreSQL üzerinde değişiklik yapmadan kullanabileceğiz.

Babelfish’i kullanarak, SQL Server üzerinde çalışan uygulamalarımızı artık çok az veya hiç kod değişikliği olmadan doğrudan Aurora PostgreSQL üzerinde çalıştırabileceğiz. Babelfish, SQL Server wire-protocol ve Microsoft SQL Server sorgu dili olan T-SQL’i anlar, böylece veritabanı sürücülerini değiştirmemize veya tüm uygulama sorgularımızı yeniden yazmamıza gerek kalmadan PostgreSql üzerinde kullanmamıza olanak tanır.

Daha detaylı bilgi için :

Amazon S3 için “Strong Read-After-Write Consistency” desteği getirildi.

Amazon S3 , tüm uygulamalar için, performans veya kullanılabilirlikte değişiklik yapmadan ve ek bir maliyet olmadan güçlü bir yazma sonrası tutarlılığı otomatik olarak sundu. Bu benim ilgimi çeken can alıcı değişikliklerden bir tanesi aslında.

Bunun için güçlü bir yazma sonrası tutarlılığı ne demek bahsetmek gerekirse, yeni bir nesneyi başarıyla yazdıktan veya mevcut bir nesnenin üzerine yazdıktan sonra, sonraki herhangi bir okuma isteği hemen nesnenin en son sürümünü bizlere döndürecektir. Burada asıl can alıcı nokta listeleme işlemlerinde gerçekleşecektir. Yazma işlemimizden sonra, herhangi bir değişikliğin yansıtıldığı bir S3 içindeki nesnelerin listesini doğrudan gerçekleştirebileceğiz.

Daha detaylı bilgi için :

Amazon S3 için Region bazlı farklı lokasyon replikasyon desteğini açıklandı.

Amazon S3 Replication artık bir kaynak S3 kovasındaki verileri aynı veya farklı AWS Bölgelerindeki birden çok hedef S3 kovasına çoğaltma desteğini verdiğini açıkladı. S3 Replication ile , bir veya daha fazla AWS Bölgesinde verilerinin birden çok kopyasını oluşturmak ve saklamak isteyen kullanıcılar için güzel bir yenilik olduğunu düşünüyorum.

Daha detaylı bilgi için :

AWS Proton ile birlikte bizlere yeni bir mikroservis yönetim platformu duyurdu.

AWS , proton servisi ile birlikte serverless ve container tabanlı uygulamalar için bizlere altyapı sağlama, kod dağıtımları, izleme ve güncellemeler için gereken tüm farklı araçları entegre ve koordine etmemizi kolaylaştıracak yeni bir platform sunduğunu açıkladı.

Daha detaylı bilgi için :

Amazon EKS Distro ile AWS EKS için kullanılan açık kaynak Kubernetes dağıtımı tanıtıldı.

2017 senesinde preview olarak tanıttıkları ve 2018 yılında tam kullanıma açtıkları EKS-Elastic Kubernetes Servisini ile birlikte AWS bizlere kubernetes clusterımızı AWS üzerinden yönetebilme kolaylığını tanımıştı. Şimdi ise Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) Distro ile uygulamalarının dağıtıldığı her yerde manuel olarak Kubernetes kümeleri oluşturan müşteriler için Amazon EKS tarafından kullanılan aynı Kubernetes dağıtımını bizlere sunmuş oluyor. Yani AWS’in stabil Kubernetes distrosunu on-premise ortamlarımızda kullanmamıza olanak tanıyor. Bu sayede Amazon EKS’yi hybrid veya multi-cloud kullanıyor olabileceğiz.

Daha detaylı bilgi için :

Bu konu hakkında Berkay Özuygur detaylı bir yazıyı bizler ile bestcloudforme medium sayfası üzerinden paylaşmış.

Diğer AWS reInvent 2020 Paylaşımları

Andy Jassy konuşmasını yaparken Jeff Bar bir live blog üzerinden tüm yenilikleri anlık olarak yayınladı.

Ayrıca Cloud and Serverless Turkey ekibinden Serhat Can yapmış olduğu live paylaşımları ile tüm yenilikleri anında bizlere twitter aracılığı ile ulaştırdı. Detayları aşağıdaki tweet akışından takip edebilirsiniz. Ayrıca Cloud and Serverless Turkey ekibi olarak Andy Jassy’nin açılış konuşmasını canlı olarak yorumladılar.

Cloud and Serverless Turkey AWS Andy Jassy Keynote canlı sohbet :

Ayrıca Türkiye’ de bulunan tüm AWS Hero’ ları Andy Jassy açılış konuşmasının ertesi günü tüm bu yenilikleri bir Cloud and Serverless Turkey ve DevOps Türkiye ortak yayın etkinliğinde yorumladılar.

İlk hafta yapılan Andy Jassy Keynote içinden en çok dikkatimi çeken konuları paylaşmış olduğum yazının sonuna geldikten sonra herkese iyi okumalar diliyorum. İkinci haftanın etkinliklerinden sonra bir başka yazıda buluşmak üzere.

--

--

Serkan Bingöl
Cloud Türkiye

Muzur bir oğlan babası, hayvan sever, Harry Potter hayranı, bazen maceracı düz yazılımcı.